ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές είναι οι τροφές που θωρακίζουν την καρδιά σου!

Αυτές είναι οι τροφές που θωρακίζουν την καρδιά σου!


Πόσο σημαντική είναι η διατροφή σου για την υγεία σου το ξέρεις κι εσύ, χωρίς να σου το πουν οι ειδικοί! Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζεις είναι ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σε προστατεύσουν από διάφορα νοσήματα!

Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Αυτοί που ακολουθούν χορτοφαγική ή ψαροφαγική διατροφή διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο καρδιάς (CHD) συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν και κρέας, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The BMJ» (British Medical Journal), είναι η πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας η οποία έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν αφενός μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, αλλά αφετέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η νέα… μόδα και τα οφέλη της

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι ή βίγκαν (σ.τ.σ: αυτοι που ακολουθούν διατροφή αυστηρής/ολικής χορτοφαγίας απέχοντας από κρέας, ψάρια, μαλάκια, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι) είτε λόγω του οφέλους που έχουν αυτές οι διατροφές στην υγεία είτε για λόγους ηθικούς που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων.

Η έρευνα και τα αποτελέσματά της

Με αφορμή αυτή τη νέα τάση, ερευνητές από το τμήμα Δημόσιας Υγείας «Nuffield» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) της Οξφόρδης, διερεύνησαν τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου στους καταναλωτές κρέατος, τους «ψαροφάγους» (αυτούς δηλαδή που τρώνε κάποιο ψάρι, αλλά όχι κρέας) και τους χορτοφάγους (vegeterians) σε μια περίοδο 18 ετών.

Αυτές είναι οι τροφές που θωρακίζουν την καρδιά σου!

Η έρευνα, με επικεφαλής την δρ. Τάμι Τονγκ, συμπεριέλαβε δεδομένα από 48.188 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, που ενεγράφησαν στη μελέτη στο διάστημα μεταξύ 1993 και 2001 και δεν είχαν ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: καταναλωτές κρέατος (24.428 άτομα), «ψαροφάγοι» (7.506 άτομα) και χορτοφάγοι συμπεριλαμβανομένων και των βίγκαν (16.354 άτομα).

Στη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου καταγράφηκαν 2.820 περιστατικά στεφανιαίας νόσου καρδιάς και 1.072 εγκεφαλικά επεισόδια στα οποία περιλαμβάνονταν 519 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (αιμοφόρο αγγείο που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο αποφράσσεται από ένα θρόμβο αίματος) και 300 αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια (αρτηρία του εγκεφάλου διαρρηγνύεται, σπανιότερα από τα ισχαιμικά)

Οι μελετητές αφού έλαβαν υπόψη το ιατρικό ιστορικό, το κάπνισμα, τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και τα επίπεδα σωματικής άσκησης διαπίστωσαν ότι οι ψαροφάγοι και οι χορτοφάγοι εν γένει είχαν 13% και 22% αντίστοιχα μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας συγκριτικά με τους κρεατοφάγους.

Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται σε μειωμένο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και μικρότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη στα άτομα που ακολουθούν αυτού του τύπου τις διατροφές.

Παρόλα αυτά, βρέθηκε ότι οι χορτοφάγοι έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους κρεατοφάγους, εύρημα που αποδίδεται στα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και ποικίλων θρεπτικών συστατικών (π.χ. Β12) των πρώτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί ένα παιδί στην εφηβεία να είναι vegeterian;

Είμαι χορτοφάγος. Πώς θα καλύψω τις ανάγκες μου σε σίδηρο;

3 βασικοί λόγοι για να σταματήσεις να τρως κρέας!

Φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα: Μπορούν να αντικαταστήσουν το αγελαδινό γάλα;

 

 





Source link

Avatar

About Author

Είμαι η Νάγια και μου αρέσει ο κόσμος της ομορφιάς και της γυναίκας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *